Γενικές πληροφορίεςΧαιρετισμοίΜεθοδολογίαΠροοπτικές συνεργασίας ΕπώνυμαΠρόσωπα ή οικογένειεςΚοινότητεςΓεγονότα Μαρτυρίες/ΤεκμήριαΛίστα μηνυμάτων Διοικητικές διαιρέσειςΚοινότητεςΚατανομή του πληθυσμούΕξέλιξη του πληθυσμού Διεξαγωγή έργουΕθελοντισμόςΣυνεργάτες Ιστοσελίδες περιφέρειαςΙστοσελίδες άλλων προγραμμάτωνΙστοσελίδες γενεαλογίαςΙστοσελίδες μαρτυριώνΙστοσελίδες προσωπικών ιστοριώνRSS

English


Μεθοδολογία
 

Το πρόγραμμα ψηφιακή – γενεαλογική συλλογή αποτελείται από τρία αλληλένδετα αλλά διακριτά προγράμματα. Το πρώτο αφορά στην ανασύσταση των γενεαλογικών δένδρων των Ελλήνων που γεννήθηκαν ή κατάγονται από περιοχές εκτός των Ελληνικών συνόρων, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τη Θράκη και την Κωνσταντινούπολη, και κατέφυγαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εξαιτίας των διώξεων που υπέστησαν κατά τη δημιουργία εθνικών κρατών στην παλιά οθωμανική αυτοκρατορία. Οι πληροφορίες για τα γενεαλογικά δένδρα προέρχονται από τις ίδιες τις οικογένειες, με τη συμπλήρωση από όσους επιθυμούν του ειδικού Δελτίου Καταγραφής Γενεαλογικού Δένδρου, από την επεξεργασία Δημοτολογίων, Μητρώων και καταλόγων προσφύγων και από αρχειακές πηγές, τον Τύπο ή τη βιβλιογραφία. Στόχος είναι να διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές το δικαίωμα και τη δυνατότητα να γνωρίζουν την καταγωγή και την ιστορική διαδρομή της οικογένειας τους και των κοινοτήτων από τις οποίες προέρχονται.

Συμπληρωματικά, συλλέγουμε αυτοβιογραφικές συνεντεύξεις – Μαρτυρίες – αυτοβιογραφικά κείμενα και προσωπικές ιστορίες που φωτίζουν πλευρές της ιστορικής εμπειρίας των προσφύγων που διαφορετικά θα αγνοούνταν ή θα χάνονταν. Με τις Μαρτυρίες και τις προσωπικές ιστορίες όλοι οι άνθρωποι αναδεικνύονται σε πρόσωπα και δράστες της ιστορίας και προσφέρουν τις αναμνήσεις και τα προσωπικά και οικογενειακά τους τεκμήρια στο κοινό μνημονικό του ευρύτερου ελληνισμού.

Τα ιστορικά τεκμήρια, φωτογραφίες, έγγραφα, έντυπα, χάρτες, εφήμερα και αντικείμενα, που προσφέρονται από τους πρόσφυγες, τους απογόνους τους και τα συλλογικά σώματα ή τους ΟΤΑ στους οποίους εντάσσονται, ψηφιοποιούνται και τηρούνται στο αρχείο του προγράμματος σε συνάρτηση με τα γενεαλογικά δένδρα και τις "μαρτυρίες" των καταθετών καθώς και με τις αναγκαίες πληροφορίες για την ροέλευση και τη φύλαξη τους. Στόχος μας είναι τα ιστορικά τεκμήρια που ψηφιοποιούνται να γίνουν κτήμα όλων των ενδιαφερομένων χωρίς να αποξενωθούν από τους φυσικούς τους δικαιούχους και τα αρχεία στα οποία φυλάσσονται. Σε πολλές περιτώσεις συνοδεύονται από δηλώσεις, συνεντεύξεις ή γραπτά κείμενα των καταθετών που περιγράφουν τα τεκμήρια.

Οι συνεντεύξεις δεν περιορίζονται στην απλή παράθεση μεταδεδομένων ή περιγραφών των τεκμηρίων αλλά εξελίσσονται στην αφήγηση των αναμνήσεων που ανακαλούν τα τεκμήρια, τα γεγονοτα με τα οποία συνδέονται και τα συναισθήματα ή τις σκέψεις που προκαλούν. Με αυτό τον τρόπο η έκθεση των τεκμηρίων μαζί με τα κείμενα που τα συνοδεύουν δημιουργούν μια παράλληλη ιστορία σε αποσπάσματα, που ξεκινά από τις εμειρίες και την μνημονική κουλτούρα των υποκειμένων της ιστορίας.

Επόμενη σελίδα >