Γενικές πληροφορίεςΧαιρετισμοίΜεθοδολογίαΠροοπτικές συνεργασίας ΕπώνυμαΠρόσωπα ή οικογένειεςΚοινότητεςΓεγονότα Μαρτυρίες/ΤεκμήριαΛίστα μηνυμάτων Διοικητικές διαιρέσειςΚοινότητεςΚατανομή του πληθυσμούΕξέλιξη του πληθυσμού Διεξαγωγή έργουΕθελοντισμόςΣυνεργάτες Ιστοσελίδες περιφέρειαςΙστοσελίδες άλλων προγραμμάτωνΙστοσελίδες γενεαλογίαςΙστοσελίδες μαρτυριώνΙστοσελίδες προσωπικών ιστοριώνRSS

English


Μεθοδολογία
 

Το πρόγραμμα, είτε αφορά στη συλλογή των γενεαλογικών δένδρων, είτε στη διεξαγωγή συνεντεύξεων και στην ψηφιοποίηση τεκμηρίων, δεν περιορίζεται στον προσφυγικό ελληνισμό ούτε στοχεύει στην αναπαραγωγή διαχωρισμών ή ανταγωνισμών ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες των Ελλήνων. Αφετηρία μας αποτελούν οι οικογένειες και οι κοινότητες εκείνες που αποξενώθηκαν από την πατρίδα τους και διασκορπίσθηκαν με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν ή και να αποξενωθούν συγγενείς, φίλοι και συμπατριώτες. Για αυτό και το επόμενο βήμα μας είναι η ανάπτυξη ενός προγράμματος για την ελληνική διασπορά.

Οι πρόσφυγες όμως σε αντίθεση με τους άλλους μετανάστες δεν μπορούν να γυρίσουν στον τόπο τους και έστω και παροδικά να επανενταχθούν στην κοινότητα τους, να ακούσουν ιστορίες και ανέκδοτα για τους προγόνους τους ή να ανασύρουν μνήμες από τον περίγυρο, τις οικογενειακές συλλογές ή τα τοπικά αρχεία. Σε μεγάλο βαθμό άλλωστε η παρουσία του Ελληνισμού στις πατρίδες των προσφύγων ενοχλεί ακόμα και σήμερα τους φανατικούς και καταβάλλεται προσπάθεια αποσιώπησης και απόκρυψης των στοιχείων για τις ελληνορθόδοξες κοινότητες. Σε πολλές περιπτώσεις μόνο μέσα από προσωπικές αναμνήσεις μπορεί να ανασυντεθεί η ιστορία των οικογενειών και των κοινοτήτων του προσφυγικού ελληνισμού.

Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στο έργο μας από πολλές απόψεις. Η ψηφιοποίηση πηγών, κειμένων, εικόνων και σειραϊκών πληροφοριών μας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε μεγάλο όγκο δεδομένων αλλά και να μοιραστούμε τις πληροφορίες, τα ιστορικά τεκμήρια, τις συνεντεύξεις και τα οικογενειακά δένδρα με πρόσωπα με κοινή καταγωγή και ενδιαφέροντα σε όλο τον κόσμο.

Η ψηφιακή αναπαραγωγή των τεκμηρίων και η καταχώρηση των στοιχείων τους σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να δει κανείς στοιχεία και τεκμήρια χωρίς να χρειάζεται να τα αποξενώσει από τους κατόχους τους, ιδιαίτερα όταν αυτά αποτελούν οικογενειακά κειμήλια και έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία.

Οι φωτογραφίες, τα έγγραφα, οι χάρτες, τα γενεαλογικά δένδρα μετατρέπονται από σημεία τριβής και διεκδίκησης σε κοινή περιουσία που συνδέει μεταξύ τους τα πρόσωπα και τους δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέους δεσμούς, στη βάση της κοινής καταγωγής και της αγάπης τους για την ιστορία τους.

< Προηγούμενη σελίδα  Επόμενη σελίδα >