Γενικές πληροφορίεςΧαιρετισμοίΜεθοδολογίαΠροοπτικές συνεργασίας ΕπώνυμαΠρόσωπα ή οικογένειεςΚοινότητεςΓεγονότα Μαρτυρίες/ΤεκμήριαΛίστα μηνυμάτων Διοικητικές διαιρέσειςΚοινότητεςΚατανομή του πληθυσμούΕξέλιξη του πληθυσμού Διεξαγωγή έργουΕθελοντισμόςΣυνεργάτες Ιστοσελίδες περιφέρειαςΙστοσελίδες άλλων προγραμμάτωνΙστοσελίδες γενεαλογίαςΙστοσελίδες μαρτυριώνΙστοσελίδες προσωπικών ιστοριώνRSS

English


Γενικές πληροφορίες
 

Η Γενεαλογική Ψηφιακή Συλλογή Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί μια εξειδίκευση των προγραμμάτων Γενεαλογίας Μαρτυριών και «Ιστορία Μου» στο χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Μακεδονία μετά την απελευθέρωση της και την ενσωμάτωση της στο Ελληνικό κράτος δέχθηκε ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τη Θράκη λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας γης και κτισμάτων που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι νεοφερμένοι, λόγω της ανάγκης για ενίσχυση της εθνικής παρουσίας του Ελληνικού στοιχείου στα βόρεια σύνορα της χώρας και εξαιτίας των λιμανιών και του σιδηροδρόμου που διευκόλυναν την πρόσβαση των προσφύγων στην περιοχή.

Η εγκατάσταση των προσφύγων διαμόρφωσε την όψη της ελληνικής Μακεδονίας και συνδυάσθηκε με μεγάλης έκτασης έργα υποδομών για τη γεωργία, τις συγκοινωνίες και την ανάπτυξη ενός υγιειονομικού συστήματος.

Οι πρόσφυγες βίωσαν εντονότερα τις περιπέτειες του παγκοσμίου και του εμφυλίου πολέμου και αποτέλεσαν το μεγάλο όγκο του μεταναστευτικού ρεύματος ιδιαίτερα προς τη Γερμανία. Μέσα από την ιστορία των προσφύγων στη Μακεδονία ανοίγουμε ένα παράθυρο στον κόσμο της μετανάστευσης των Ελλήνων στην Κεντρική Ευρώπη και την Σκανδιναυΐα.

Ταξιδεύοντας και ερευνώντας στη Μακεδονία συναντάμε κοινότητες προσφύγων με ζωντανές μνήμες και υψηλό βαθμό συνοχής και φιλόξενους ανθρώπους που μας αγκάλιασαν με την εμπιστοσύνη τους ακόμα και όταν έπρεπε να αναφερθούμε στα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ’40.

Η ιστορία των προσφύγων της Μακεδονίας, με την πληθώρα των ομάδων που αποτέλεσαν τον πληθυσμό της κατά τον 20ο αιώνα μας δείχνει τα κέρδη και τις δυσκολίες της προσφυγικής ενσωμάτωσης και τις δυνατότητες μιας ζωντανής σχέσης των ανθρώπων με την ιστορία τους.


Tο IME δεσμεύεται απέναντι σε όσους συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος.