Σύντομη περιγραφήΚατάθεση τεκμηρίουΌροι λειτουργίαςΝομική δήλωση Φωτο-ιστορίεςΧρονολόγιοΗ ιστορία ενός ονόματοςΑπό τις συλλογές του ΙΜΕ Προσωπικές ιστορίεςΙστορίες κοινοτήτωνΒιβλιοπαρουσίαση Ιστοσελίδες περιφέρειαςΙστοσελίδες άλλων προγραμμάτωνΙστοσελίδες γενεαλογίαςΙστοσελίδες μαρτυριώνΙστοσελίδες προσωπικών ιστοριών Απόκτηση φωτογραφίας Γλωσσάρι

English


Σύντομη περιγραφή
 

Το πρόγραμμα Ιστορία Μου σκοπεύει στο να προβάλει τεκμήρια της ιστορίας σε άμεση συσχέτιση με τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία τους, τα διαφύλαξαν και αποφασίζουν να τα προβάλλουν μέσα από το έργο "Πολιτισμική και Γενεαλογική Ψηφιακή Συλλογή Αττικής" για να γίνουν μέρος της κοινής μας μνημονικής κληρονομιάς και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικογενειακής και ιστορικής μας μνήμης.

Οι καταθέτες προσφέρουν δικά τους τεκμήρια τα οποία οι ίδιοι έχουν επενδύσει με νόημα που μπορεί να γίνει αντιληπτό και να κινητοποιήσει λογικά και συναισθηματικά τους επισκέπτες των σελίδων μας. Στόχος του προγράμματος δεν είναι η απλή συλλογή και προβολή εικόνων αλλά η επικοινωνία με την ιστορία με αφορμή την εικόνα και το λόγο που τη συνοδεύει.

Μέρος στο πρόγραμμα Ιστορία Μου μπορούν να πάρουν όλοι. Παλιές φωτογραφίες, έγγραφα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και εφήμερα αποτελούν πολύτιμα τεκμήρια στο πλαίσιο του έργου ανεξάρτητα από την όποια οικονομική ή καλλιτεχνική τους αξία γιατί συνδέονται με την ιστορική εμπειρία και τις αναμνήσεις των κατόχων και των καταθετών τους. Κάθε αντικείμενο κρύβει μια ξεχωριστή ιστορία και ανακαλεί στο μυαλό μας μνήμες που ξεφεύγουν από τη χρήση και την ύπαρξη ακόμα του τεκμηρίου. Για αυτές τις εμπειρίες και τις μνήμες οι πιο κατάλληλοι να μιλήσουν είναι εκείνοι και εκείνες που τους αφορούν άμεσα για αυτό καλούμε όλους τους καταθέτες μαζί με το τεκμήριο να συμβάλλουν στο πρόγραμμα με μια γραπτή ή προφορική δήλωση ή μια συνέντευξη που να παρουσιάζει το τεκμήριο και να μιλά για τη σημασία που έχει για τον ίδιο και όσα ενδεχομένως του φέρνει στο μυαλό.

Τα τεκμήρια παραμένουν στην κατοχή των καταθετών οι οποίοι είτε δημιουργούν μόνοι τους ψηφιακά αντίγραφα τα οποία τα αποστέλλουν στο τμήμα Γενεαλογίας είτε τα παραδίδουν πρόσκαιρα στους ερευνητές του προγράμματος, οι οποίοι φροντίζουν για την ψηφιακή τους αποτύπωση και τη συμπλήρωση τους με τη συνέντευξη ή την περιγραφή από την πλευρά των καταθετών. Στο πρόγραμμα μπορείτε να συμμετάσχετε και από απόσταση ανεβάζοντας το ψηφιακό αντίγραφο από την ειδική σελίδα «Κατάθεση τεκμηρίου»της δικτυακής μας πύλης.

Το σημαντικό και το καινοτόμο στοιχείο στο πρόγραμμα είναι η δυνατότητα συμμετοχής όλων μας στη δημιουργία μιας ιστορικής διαδικτυακής έκθεσης όχι μόνο περιορισμένα με την παραχώρηση κάποιων αντικειμένων αλλά κυρίως συνδυάζοντας το αντικείμενο με ένα δικό τους κείμενο ή μια οπτικοακουστική συνέντευξη.

Στην προβολή τους στο διαδίκτυο τα ιστορικά τεκμήρια συνοδεύονται από ένα σύντομο τίτλο και μια εκτενέστερη λεζάντα που παρουσιάζουν τα μεταδεδομένα του αντικειμένου, τις πληροφορίες για τη δημιουργία τους και την ιστορική τους πορεία, και επιχειρούν μια διασύνδεση με τα ιστορικά γεγονότα ή το πλαίσιο μέσα στο οποίο τα προσωπικά αντικείμενα μετατρέπονται σε τεκμήρια της ιστορίας. Την παρουσίαση των τεκμηρίων συμπληρώνουν οι συνεντεύξεις που μπορεί να ακούγονται παράλληλα με την εμφάνιση του τεκμηρίου ή να διαβαστούν από τα αρχεία κειμένου που συνοδεύουν το πολυμεσικό περιεχόμενο της έκθεσης.