English


Μεθοδολογία
 

Το υλικό του αρχείου των Μαρτυριών μπορεί να χωριστεί σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις (video interviews)
  • ηχογραφημένες συνεντεύξεις (audio interviews)
  • αυτοβιογραφικά κείμενα

Οι συνεντεύξεις καταγράφονται και αποθηκεύονται αρχικά σε αναλογικά ή ψηφιακά μέσα και διαμορφώσεις:

  • Οι μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις καταγράφηκαν παλιότερα αναλογικά, σε βιντεοταινίες διαμόρφωσης BETA και ελάχιστες που προέρχονται από ερασιτέχνες σε Hi8 και τώρα σε κασέτες mini DV, δηλαδή σε ψηφιακή διαμόρφωση.
  • Οι ηχογραφημένες συνεντεύξεις καταγράφονται σε μαγνητοταινίες, σε εγγραφέα φωνής ψηφιακού δίσκου και, στη συντριπτική τους πλειονότητα, πρόσφατα σε ψηφιακό εγγραφέα φωνής με κινητή μονάδα μνήμης (memory card).

Τα αυτοβιογραφικά κείμενα είναι συνήθως χειρόγραφα σε ποικίλους τύπους και ποιότητες χαρτιού, δακτυλογραφημένα και σπάνια, γραμμένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κατά κανόνα παραμένουν στα χέρια των συγγραφέων και των οικείων τους και στο τμήμα φυλάσσονται τα ψηφιακά τους αντίγραφα, φωτοαντίγραφα και το περιεχόμενο μεταγραμμένο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η επεξεργασία των μαρτυριών περιλαμβάνει ένα πρώτο στάδιο ψηφιοποίησης. Με την ψηφιοποίηση δημιουργούμε ψηφιακά αντίγραφα που χρησιμοποιούνται είτε ως αντίγραφα εργασίας για να μπορούμε να μελετάμε τις μαρτυρίες χωρίς να φθείρεται το πρωτότυπο, είτε για την παραγωγή παρουσιάσεων στο κοινό, στο γραφείο μας, στον «Ελληνικό Κόσμο» και το Διαδίκτυο. Επικουρικά αντίγραφα ασφαλείας και αντίγραφα εργασίας δίνονται στους καταθέτες των μαρτυριών και στις οικογένειες όσων «πληροφορητών» έχουν χαθεί καθώς και στους τοπικούς φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε.

Η αρχειοθέτηση των μαρτυριών γίνεται με βάση το πρόσωπο του καταθέτη σε δύο επίπεδα. Το φυσικό υλικό –τα πρωτότυπα– φυλάσσονται στο ειδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης του ΙΜΕ και τα ψηφιακά αντίγραφα τηρούνται σε δύο τουλάχιστον σημεία για λόγους ασφαλείας, εκ των οποίων το ένα είναι το τμήμα Γενεαλογίας, και αποθηκεύονται σε οπτικούς δίσκους (DVD ή CD) και σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Το υλικό, που έχει αρχικά καταγραφεί σε ΒΕΤΑ, αποθηκεύεται μετά την ψηφιοποίησή του σε ασυμπίεστη διαμόρφωση (DV, avi) σε μαγνητικές ταινίες (κασέτες) mini DV.

Τα αντίγραφα των Μαρτυριών τηρούνται:

  • σε ψηφιακά αρχεία κινούμενης εικόνας σε διαμόρφωση MPEG2 για το σύνολο του υλικού, σε διαμόρφωση Quick Time για τα αποσπάσματα που προβάλλονται στο διαδίκτυο ή στις παρουσιάσεις σε τοπικό δίκτυο και σε avi αρχεία καταγεγραμμένα σε mini DV για το υλικό από τα μαγνητικά μέσα εγγραφής
  • σε ψηφιακά αρχεία ήχου με διαμόρφωση WMA για φύλαξη και αναπαραγωγή τοπικά και σε αρχεία mp3 για την παρουσίαση στο Διαδίκτυο. Η αρχειοθέτησή τους περιλαμβάνει και αποθήκευση σε CD ήχου που μπορούν να αναπαραχθούν και από τα κοινά οικιακά μέσα αναπαραγωγής μουσικής (CD players).
  • σε αρχεία κειμένου MSWord και Open Office για όσα κείμενα συνεντεύξεων έχουν μεταγραφεί (απομαγνητοφωνηθεί) και έχουν εισαχθεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για επεξεργασία, όπως και τα κείμενα των γραμμένων αυτοβιογραφιών, και σε αρχεία PDF μετά την επεξεργασία τους, για την παρουσίαση στο Διαδίκτυο και σε τοπικό δίκτυο.

Όλα τα αρχεία των Μαρτυριών μπορούν να μελετηθούν από το κοινό μέσα από τα αντίγραφα εργασίας, σε οπτικοακουστική ή γραπτή ηλεκτρονική μορφή, στο ΙΜΕ, στις έδρες των κατά τόπους συνεργαζόμενων φορέων και από απόσταση. Εξαιρούνται μαρτυρίες ή τμήματα μαρτυριών στα οποία περιορίζεται η πρόσβαση και χρειάζεται ειδική συνεννόηση λόγω δεοντολογίας ή χάρη στην επιθυμία των πληροφορητών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν το κείμενο ή το απόσπασμα συνέντευξης που τους ενδιαφέρει και ηλεκτρονικά επιλέγοντας τις υπηρεσίες «Απόκτηση Μαρτυριών» και «Απόκτηση Τεκμηρίου».

Αυτονόητο είναι ότι σε κάθε αναφορά σε δημοσίευση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση πρέπει εμφανώς και σαφώς να αναφέρεται το Έργο, το Τμήμα Γενεαλογίας, το ΙΜΕ και οι συνεργαζόμενοι φορείς ή φυσικά πρόσωπα που συντέλεσαν στη δημιουργία του.

< Προηγούμενη σελίδα