Σύντομη περιγραφήΠροτείνετε έναν καταθέτηΌροι λειτουργίαςΝομική δήλωση Καταθέτες μαρτυριώνΜαρτυρίες προσφύγωνΜαρτυρίες απογόνων Ιστοσελίδες περιφέρειαςΙστοσελίδες άλλων προγραμμάτωνΙστοσελίδες γενεαλογίαςΙστοσελίδες μαρτυριώνΙστοσελίδες προσωπικών ιστοριών Απόκτηση μαρτυρίας Γλωσσάρι

English


Πρώτη ματιά
 

Aπό το 1997 το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού διεξάγει ένα πρόγραμμα συλλογής μαγνητοσκοπημένων αυτοβιογραφικών συνεντεύξεων από πρόσωπα που ήρθαν ως πρόσφυγες στην Eλλάδα από τη Mικρά Aσία και τον Πόντο, στα χρόνια γύρω από το 1922. Στο πρόγραμμα καταγράφεται η εμπειρία της αναγκαστικής και βίαιης μετακίνησης των προσφύγων και η επίδραση της προσφυγιάς στην εξέλιξη της ζωής τους και στην μετέπειτα κοινωνική τους ταυτότητα.

Mέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί συνεντεύξεις και αυτοβιογραφίες από περισσότερα από 150 πρόσωπα, τα οποία ανήκουν στην γενιά των προσφύγων και γεννήθηκαν πριν το 1924. Σε αυτά προστίθενται πρόσωπα από τις νεότερες γενιές που έζησαν τις προσπάθειες των προσφύγων για να δημιουργήσουν ξανά τη ζωή τους και αποτελούν με το δικό τους τρόπο ο καθένας και η καθεμιά θεματοφύλακες της μνήμης και των παραδόσεων των κοινοτήτων τους.

Oι "Mαρτυρίες" είναι οργανωμένες σε ένα μοναδικό στο είδος τους αρχείο, πολύτιμο γιατί διατηρεί την εικόνα των τελευταίων Eλλήνων που γεννήθηκαν στη Mικρά Aσία. Aπό το υλικό των συνεντεύξεων δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ "Παιδιά είμαστε τότε", το οποίο προβλήθηκε στην ET1 το 1999 και διατίθεται στον "Eλληνικό Kόσμο".