English


Γενικές πληροφορίες
 

Η Πολιτιστική και Γενεαλογική Ψηφιακή Συλλογή της Αττικής αποτελεί εξειδίκευση των προγραμμάτων Γενεαλογίας, Μαρτυριών και Ιστορία Μου στο γεωγραφικό χώρο που σήμερα καλύπτει η περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα, διευρύνει τη συλλογιστική των παραπάνω προγραμμάτων ώστε να αποτελέσει μια σημαντική πηγή για την κοινωνική ιστορία της περιφέρειας για όλους τους πολίτες της, προσφυγικής ή μη καταγωγής.

Η περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με την εγκατάσταση των προσφύγων αλλά και με την εξέλιξή της από το Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα για τους ακόλουθους λόγους:

  • Στο έδαφός της υπήρχαν, εκτός του Πειραιά, αρκετά άλλα μικρότερα κέντρα υποδοχής και πρώτης εγκατάστασης προσφύγων, όπως το Λαύριο, η Ελευσίνα και η Ερμιόνη, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και ο Ωρωπός. Επίσης, στην Αττική εγκαταστάθηκαν πολύ σημαντικοί σταθμοί υποδοχής, περίθαλψης και υγιειονομικού ελέγχου των προσφύγων, όπως η καραντίνα στο Μακρονήσι και στον Άγιο Γιώργη στο Κερατσίνι.
  • Στο χώρο της περιφέρειας Αττικής εμφανίζεται η μεγαλύτερη ποικιλία των τόπων εγκατάστασης των προσφύγων, από την πολύβουη πρωτεύουσα μέχρι τα μικρά νησιά και τις απομονωμένες χέρσες αγροτικές εκτάσεις.
  • Εξαιτίας της ετεροβαρούς ανάπτυξης του αθηναϊκού κέντρου σε σχέση με την επαρχία, της αστυφιλίας και των πολέμων στη δεκαετία του 1940 αναπτύχθηκε υψηλή ροή προσφύγων και απογόνων τους προς το Λεκανοπέδιο, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για δευτερογενή προσφυγική αποκατάσταση μετά το 1940, όπως αντανακλάται και σε μια σειρά από συνεντεύξεις μας.
  • Πολλές κοινότητες ή πόλεις γύρω από τον Πειραιά και την Αθήνα αναπτύχθηκαν με ανάλογο τρόπο και βίωσαν τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες προκλήσεις και τις ίδιες μεταλλάξεις στην ταυτότητα των μελών τους ανεξάρτητα από την προσφυγική, μεταναστευτική ή ντόπια προέλευση των σημερινών κατοίκων. Το γεγονός αυτό μας οδήγησε να προσεγγίσουμε κοινότητες ντόπιων στην περιφέρεια της Αττικής, αλλά και πόλεις που αναπτύχθηκαν, περισσότερο ως μεταναστευτικά κέντρα και εργατουπόλεις, όπως το Αιγάλεω.
  • Πολύ πριν η χώρα γίνει έδαφος υποδοχής μεταναστών στο τέλος του 20ού αιώνα, η Αττική γνώρισε μια ευρωπαϊκή μετανάστευση το 19ο αιώνα (Βαυαροί, Ιταλοί και Ισπανοί) και τους χριστιανικούς πληθυσμούς των Αρμενίων και των Ασσυρίων, που ακολούθησαν το ίδιο ταξίδι της προσφυγιάς με τους ελληνορθόδοξους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Βαλκανικής.
  • Τέλος, η εγκατάσταση των προσφύγων στο λεκανοπέδιο προκάλεσε μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν θεσμικές ρυθμίσεις, οικονομοτεχνικά επιτεύγματα και πρακτικές λύσεις, η αντιμετώπιση των οποίων είχε καθολικές επιπτώσεις στη ζωή της χώρας. Ταυτόχρονα, δημιούργησε πρότυπα, ρυθμίσεις και οργανωτικά σχήματα πάνω στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη και της υπόλοιπης Ελλάδας. [Βλ. σχετικά, Γιώργος Τζεδόπουλος (επιμ.), «Πέρα από την Καταστροφή. Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου», Β΄ έκδοση, Αθήνα 2007, «Η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες»].

Tο IME δεσμεύεται απέναντι σε όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος.

 
null
null

null

null