English


Χαιρετισμοί
  Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος και χαρούμενος που παρουσιάζω σήμερα ένα μέρος του έργου του Ιδρύματος, το οποίο αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους μας αλλά και για το οποίο –προσωπικά– τρέφω ιδιαίτερα αισθήματα: την καταγραφή των Ελλήνων προσφύγων, αρχής γενομένης από τους Μικρασιάτες.

Το έργο «Πολιτιστική και Γενεαλογική Ψηφιακή Συλλογή της Αττικής», ένα μικρό μέρος της δραστηριότητας του τμήματος Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας, μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία των προσφύγων της Αττικής και μέσα από αυτή να ανοίξουμε ένα παράθυρο στην ιστορία της πρωτεύουσας, που αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ιστορία ολόκληρης της χώρας.

Η Αττική αποτελεί μια περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη νεοελληνική ιστορία. Ήταν τμήμα του ελληνικού κράτους από την πρώτη φάση της συγκρότησής του και φιλοξενεί την πρωτεύουσά του μέχρι σήμερα. Η Αθήνα είναι παγκόσμια γνωστή για τα μοναδικά μνημεία της Ακρόπολης, τα οποία περιβάλλονται από τα ίχνη της σύγχρονης ιστορίας μας. Γύρω από τα αρχαία μνημεία ζουν άνθρωποι που ήρθαν από κάθε γωνιά όπου κατοικούσαν Έλληνες, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτοί αποτέλεσαν τους σημερινούς κατοίκους της Αττικής, με κοινή μοίρα και ποικίλες και πλούσιες ιστορίες και παραδόσεις.

Αττική όμως δεν είναι μόνο η Αθήνα και ο Πειραιάς, αλλά και οι πόλεις, τα χωριά και οι οικισμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους δημιουργήθηκαν από την εγκατάσταση των προσφύγων που ρίζωσαν σε αυτό τον τόπο και δημιούργησαν μια νέα ζωή για τον εαυτό τους και τον Ελληνισμό γενικότερα. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Αττική πλημμύρισε από ανθρώπους κατεστραμμένους οικονομικά αλλά με όρεξη για δουλειά και δημιουργία, που έστησαν επιχειρήσεις, εργοστάσια, εκπαιδευτήρια και σημαντικούς φορείς πολιτισμού και ανέδειξαν μεγάλες προσωπικότητες στην οικονομία, τις επιστήμες και τις τέχνες.

Είναι συγκινητικό –και ταυτόχρονα χαρακτηριστικό των προσφύγων– ότι στις πόλεις και στα χωριά που φιλοξενήθηκαν, οι άνθρωποι κρατούν ακόμη και σήμερα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του ήθους και του πολιτισμού των πατρίδων μας στην Ανατολή και διατηρούν ζωντανή την ανάμνηση της καταγωγής και της ιστορικής μας πορείας. Η διάθεση συμμετοχής των ίδιων των προσφύγων στο έργο το αποδεικνύει. Φωτογραφίες και έγγραφα του τότε, ημερολόγια και μαρτυρίες, όλο το πλούσιο υλικό που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας και τα κάνει να υγραίνονται, δε θα υπήρχε, αν πρόσφυγες, δήμοι και σωματεία δεν παραχωρούσαν το υλικό τους και πολλές ώρες από το χρόνο τους. Τους ευχαριστούμε και εύχομαι να χαρούν και αυτοί, όπως και εμείς, το αποτέλεσμα.

Λάζαρος Εφραίμογλου
Πρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
 
null
null

null

null